supertanker

the project combines heterogenous typologies and functions as a hybrid block:
the courtyard typology, reflects in its scale and layout the context of neighbouring housingblocks and the industrial hall typology matches in height and size neighbouring industrial structures. The readability of the tram hall and the horizontality of the terrace ontop form a counterpart to the verticality of the Lochergut towers.The precise volumetry and incisions define three distinguished urban spaces with very own qualities: the Rosengarten square - the housing courtyard  and the garden terrace By its new framing, The Rosengartenplatz becomes an actual square. An attractive cascade stair guides to the welcoming and noiseprotected courtyard. It leads to the gardenterrace above the noise of streets and train, where one can enjoy the views onto te city.

functional organization
The two storey plinth holds all commercial infrastructure as shops, restaurants, duplex ateliers, office spaces, music school and event spaces. At courtyard level lie the main entrances to the appartments of the levels above as well as public infrastructure of the collective.
For a optimal use of space, compact staircases adapt flexibly to the different needs of public and private programs within the hybrid. At the 1st level, stairs jump inwards to let light come into the rentable office spaces. At appartment levels they jump back out to enable a maximum amount of bedrooms to lie at the courtyard inside.

appartments
The appartment layouts are based on a cost effective modular system for bedrooms, baths and kitchens. Spatial variety arises from the living space, which reflects the irregular geometry of the building. This gives each appartment its individual touch. The penetrating living space allows natural aeration from both sides despite an exposed situation. Balconies running along its perimeter convey liveliness to the courtyard.

codesupertanker
projecturban hybrid Kalkbreite
typeopen competition
size10’350 m2
budget44,5 Mio CHF
clientKalkbreite Genossenschaft Zürich
collaborationoliv| brunner| volk architekten, Paul Hirschi Statik+Holzbau, Buri Bauphysik+Akkustik
locationzurich, ch
year2008

 

 

cross section with west fassade
cross section
longitudinal section
basement
ground floor with projection of upperfloor
first floor
second floor
structural system
appartments
typical upper floor
minergie P facade construction
courtyard perspective